S.V. de Vrijheid – Leeuwarden is een van de grotere schietsport verenigingen in Nederland, met ruim 200 leden. Een groot deel van onze leden maakt gebruik van de verenigingsvuurwapens. Het zijn niet alleen beginnende schutters, maar zeker ook leden met een eigen wapenverlof die gebruikmaken van de clubwapens. De clubwapens staan ten dienste van alle leden. Dit betreft pistolen, revolvers, karabijnen en geweren. Voor wat betreft de geweren en karabijnen, grendel en semiautomatisch.


Het Commissariaat “Technisch Wapen Beheer” is een onderdeel van de Technische Commissie en in die zin verantwoordelijk voor de technische staat van de verenigingsvuurwapens. Tevens adviseert de leider van dit Commissariaat het bestuur over vervanging van vuurwapens.

image001

Het werk van het CTWB wordt uitgevoerd onder supervisie van de leider van het Commissariaat of een daartoe door hem aangestelde vervanger. In alle gevallen zullen de werkzaamheden plaatsvinden onder begeleiding van een verenigingsverlof houder.

Eerste Echelon Wapenonderhoud:

Door het intensieve gebruik van de clubwapens is er ook (veel) onderhoud nodig. Dit begint met “Eerste Echelon” onderhoud. Onderhoud wat elke schutter (op termijn) moet kunnen uitvoeren.

Eerste Echelon onderhoud: Vuurwapen in hoofdgroepen uiteen nemen, de groepen reinigen, oliën en monteren.


Tweede Echelon Wapenonderhoud:

Een volgende stap in de onderhoudsfase is het “Tweede Echelon” onderhoud. In deze fase worden de vuurwapens volledig gedemonteerd, tot aan het laatste palletje, schroefje en veertje, gereinigd en gemonteerd. Tevens is er een grondige inspectie op slijtage of andere gebreken. Het vuurwapen weer monteren, en indien noodzakelijk geacht, testen.

Tweede Echelon onderhoud: Op basis van klachten, storingen of periodiek onderhoud
het vuurwapen in onderdelen demonteren, grondig schoonmaken, controle op slijtage
en gebreken - oliën en monteren.


Derde Echelon Wapenonderhoud:

Zodra er tijdens het onderhoud gebreken worden vastgesteld die te maken hebben met de technische “integriteit” van het vuurwapen gaat dit altijd naar de wapenhersteller. Alle feitelijke vuurwapen herstel werkzaamheden gaan extern. Op de vereniging beperken wij ons ertoe tot het in optimale staat houden van de clubwapens, vóór de leden en dóór de leden.

Derde Echelon onderhoud: Herstel werkzaamheden aan een vuurwapen, welke te maken hebben met de technische “integriteit” van het vuurwapen, door een wapenhersteller.


image003De club heeft een behoorlijk arsenaal aan verenigingsvuurwapens, variërend van gebruikswapens tot wedstrijd wapens. Het is intensief om er voor te zorgen dat de wapens in goede staat verkeren.

Om de onderhoudsinterval op te voeren is er een Ultrasoon bak van Hornady beschikbaar. Met deze techniek kunnen (delen van) vuurwapens nog grondiger worden gereinigd (vastzittend kruitslijm verwijderen enz.) Voor een deel vervangt dit het werk met borsteltjes en puntige voorwerpen.

Altijd oppassen met kunststof delen en niet te lang in de ultrasoon, anders kun je het wapen opnieuw gaan “blauwen”.


De “Hot-Tub” is een behoorlijke ondersteuning voor het CTWB. De bak heeft een inhoud van 9 liter en er is ruimte voor een Upper van een AR-15 en/of een volledige .30M1.
Voorzien van aparte bakjes voor losse onderdelen. Om het reinigingsproces nog beter te laten verlopen kan de reinigingsvloeistof worden verwarmd, vandaar de naam “Hot-Tub”.
Upper van een AR15 in de Hot-Tub.


Werking Ultrasoon reiniger:Tijdens het werken 
met de Ultrasoon bak hoor je dit niet of nauwelijks.
De opname apparatuur maakt het voor ons Complete .30M1 in de ultrasoon reiniger duidelijk hoorbaar. het vuil komt er in een “wolk” uit

Tevens is de ultrasoon reiniger beschikbaar voor het reinigen van vuurwapens en hulzen van de leden van S.V. de Vrijheid – Leeuwarden. Vanzelfsprekend onder toezicht van het CTWB maar wel voor volledige eigen verantwoording en risico van de gebruiker.