Welkom op de website van Schietsport Vereniging de Vrijheid - Leeuwarden.

Op deze site ga je kennismaken met de schietsport, wapens, munitie , regelgeving. Maar bovenal wil ik proberen je  een indruk te geven wat ons beweegt om schieten als sport te beoefenen.

Allereerst wil ik een stap terug zetten in de tijd. Het waren niet alleen de notabelen, leden van een schutterij en politie/militairen die de beschikking hadden over vuurwapens. Zeker ook de gewone burger, voor de jacht  - als bescherming en voor het sportschieten hadden ook zij beschikking over vuurwapens. 

De Vrijheid 143 smallHet sportschieten is in de afgelopen decennia sterk veranderd. Een van oudste leden, dhr. Kooiman, vertelde mij nog dat er na afloop van de veemarkt strobalen werden opgezet en men ging sportschieten waarbij de omstanders vanaf het schietpunt tot aan het doel stonden toe te kijken. Tegenwoordig is dit ondenkbaar.

Wat de huidige sportschutter met die van vroeger verbindt is het kunnen raken van het beoogde doel, de voorliefde voor vuurwapens, het bezit en onderhoud hiervan. In geval van historische vuurwapens kun je zelfs spreken van het behoud van deze museum stukken. Het is voor mij ook altijd heel bijzonder om in een museum te komen waar vuurwapens tentoongesteld worden welke bij ons op de club nog in gebruik zijn.

De wet- en regelgeving is veranderd, de wapens zijn veranderd en de wijze van sportbeoefening is veranderd. De schutter echter niet. Je kunt bij "S.V. de Vrijheid – Leeuwarden" de schietsport dan ook beoefenen als recreatief sportschutter, maar ook op wedstrijdniveau. Om je bekwaamheid te toetsen kun je deelnemen aan interne wedstrijden en vanaf dat punt besluiten tot deelname aan regionale en landelijke wedstrijden.

De Vrijheid 59 smallOp dinsdag- en vrijdagavond beoefenen wij de schietsport variërend van historische wapens tot de meest moderne sportwapens soms zelfs voorzien van laser vizieren, speciaal "getunde" afsluiters en trekkergroepen en alles wat daar tussen in zit.

Er zijn meerdere takken van schietsport, men noemt dit disciplines. Bij elke schietsport discipline past een sportschutter met een eigen unieke persoonlijkheid en karakter. Dit toegespitst op dat stukje van de sport wat voor jou aantrekkelijk is.

Na het schieten kunnen de ervaringen en meningen worden gedeeld onder het genot van een drankje aan de bar of de stamtafel. De vereniging kenmerkt zich dan ook door een informele sfeer en veel kennis over vuurwapens, munitie en het zelf samenstellen daarvan (herladen genoemd), schietsportdisciplines en de wettelijke reglementen welke van toepassing zijn op de schietsport.

Op deze site kun je al veel informatie vinden, maar alle gelezen wetenschap weegt niet op tegen het ervaren van, zoals dat heet, "het ware schot". Indien je na het bezoek aan deze site nieuwsgierig bent geworden dan willen wij je van harte uitnodigen voor een bezoek op een van onze verenigingsavonden.


Met vriendelijke groet en mogelijk tot ziens,

W. Balsma
Voorzitter