We noemen dit de “10 meter pistoolbaan” terwijl er wordt geschoten met pistool, revolver en karabijn. Op deze schietbaan organiseren wij de introductie voor belangstellenden, de opleiding voor nieuwe leden en voor een belangrijk deel vinden hier de dagelijkse schietoefeningen plaats. Hier op de 10 meter pistoolbaan ontwikkel je op een ontspannen wijze de basis van de schietsport en de omgang met vuurwapens.


De 12 meter pistoolbaanDe 10 meter pistoolbaan. Met het voorgaande in gedachten is dit het moment om iets te zeggen over de omgang met vuurwapens, munitie en de regelgeving. Tijdens de opleiding zal er gehamerd worden op veiligheid en ik zal u zeggen waarom. U maakt hier gebruik van vuurwapens. Ja, ja, hoor ik u denken, daarvoor kom ik hier. Let wel, op deze baan schieten wij uitsluitend met .22 randvuur munitie (5,6 mm). Wij noemen dit “klein kaliber”.

De .22 patroon ziet er door de kleine omvang verraderlijk onschuldig uit. We hebben hier echter te maken met een patroon die minstens zo gevaarlijk -zo niet gevaarlijker – is dan de grotere kalibers zoals 9mm, .45ACP, .38 Spec.


De .22 patroon kennen wij in vele uitvoeringen, standaard patronen, snelle munitie, .22 voor de karabijn, kamer munitie. Zo ook .22 Magnum en .22 hagel, deze laatste twee zult u in de schietsport niet tegenkomen, er zijn geen KNSA disciplines voor. Sommige semi-automatische karabijnen werken beter met een .22 patroon met een krachtigere lading terwijl de precisie schutter met een handvuurwapen een rustigere patroon prefereert.

In onze tak van schietsport maken wij gebruik van .22 LR. Zeker voor de beginnende sportschutter is deze patroon zeer plezierig , al is het maar door de geringe terugslag. Bijkomend voordeel is de gunstige prijsstelling ten opzichte van de "groot kaliber" munitie.

Op de vereniging onderscheiden de gebruikte handvuurwapens zich naar pistolen en
revolvers, terwijl er op deze baan met zowel grendel karabijnen als ook met
semi-automatische (zelf ladende) karabijnen wordt geschoten. Al deze genoemde
vuurwapens passen in een "discipline", een door de KNSA* ontworpen en beschreven set regels met voorwaarden voor houding, aantal schoten, tijdsduur, trekkerdruk, afmetingen van het wapen en soort schietschijf. In de schietsport kunnen wij alleen vuurwapens gebruiken waarvoor
een discipline bestaat. En er zijn veel, heel veel, disciplines.

Zoals al aangegeven zijn de diverse disciplines landelijk gereglementeerd door de KNSA*. De details van een aantal van deze diverse disciplines kun je elders op deze site terugvinden.

 

 * KNSA

Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie

Een landelijk overkoepelende organisatie van schietsportverenigingen. Belangenbehartiger van de schietsport, tevens gesprekspartner voor de overheid inzake wet- en regelgeving.