De Vrijheid 86 smallSchietsportvereniging De Vrijheid - Leeuwarden heeft de beschikking over de enige 100 meterbaan in Friesland. Op deze baan wordt met diverse geweren geschoten, in verschillende kalibers (.22 tot .50).

De variëteit aan wapens op deze baan is ontzettend groot. Zo wordt er geschoten met wedstrijdgeweren, militaire geweren en in de late uurtjes met historische geweren. Mocht je een uurtje doorbrengen op deze baan dan zal je ook de vele verschillende wapens van onze leden te zien krijgen. De disciplines welke op deze baan worden beoefend zijn zeer divers. Doordat we gebruik maken van een schietbrits in drie delen is het mogelijk om staand, knielend en liggend te schieten.

Om op 100 meter te zien of de kaart geraakt is, zijn er baankijkers beschikbaar. Deze zijn af te halen bij de baancommandant.

100 meter GKG – Groot Kaliber Geweerbaan
• 6 schietpunten over een lengte van 100 meter
• kogelvanger van zand
• geen transporten
• schieten vanaf een brits
• individuele verlichting van de richtmiddelen op het schietpunt
• 2 algemene baankijkers
• 3 baankijkers van de vereniging
• britsen geschikt voor het schieten in de 3 houdingen liggend – knielend - staand

Zover de technische gegevens, dan nu jij en ik op de schietbaan.

Op de 100 meter geweer baan gebruiken we een diversiteit aan geweren en disciplines. Ik zal er een aantal noemen en kort beschrijven.


Standaard geweer, Vaak is dit een grendelgeweer voorzien van een diopter. Dit is precisie schieten op de millemeter. Ik heb schijven gezien van 5 schoten op 100 meter in een vlak ter grote van een 2-euro munt.

De Vrijheid 100 smallMilitair geweer, Er is een grote diversiteit aan Groot Kaliber Geweren in de discipline Militair geweer. In deze discipline vallen namelijk alle geweren die waar dan ook ter wereld in overheidsdienst zijn gebruikt. Voornamelijk semi automatische wapens (zelf ladend), maar zeker ook grendel geweren. De discipline Militair geweer is de ruggengraat van het Groot Kaliber Geweer schieten. Vooral de diversiteit van de beschikbare geweren en kalibers is hier debet aan.

PG-100 en PG-50, In deze discipline schieten we met groot kaliber geweer op 100 meter en met klein kaliber geweer op 50 meter. dit alles met geweren voorzien van optische richtmiddelen

Historische wapens, Vanwege het bijzondere karakter en het gebruik van zwart kruit wat de nodige rookontwikkeling met zich meebrengt schieten we deze discipline voornamelijk later op de avond. Het kan zelfs met de afzuiging op vol vermogen soms/vaak erg mistig worden op de baan.

Voor al deze disciplines zijn, zoals ook eerder genoemd, beschrijvingen aan welke eisen de geweren moeten voldoen, de houdingen, het aantal schoten tijdens een wedstrijd et cetera.

Zoals bovenaan reeds genoemd kent deze baan geen transport en lopen we zelf naar voren om de schietschijven te wisselen. Door deze gezamenlijke (!) activiteit ontstaat er met gesprekken over de sport en de geweren al snel een band tussen de schutters op deze baan.