100 Meterbaan – GKG, Groot Kaliber Geweer (alle patroon kalibers groter dan .22LR tot kaliber .50)

Oranje en Groen score boekje.

Er is door de jaren heen veel veranderd in het schieten op 100 meter met Groot Kaliber Geweer.Vanaf eind jaren 50 tot 80 was het voornamelijk schieten in de discipline Militair Geweer met geweren afkomstig uit de WO-II tijd, zoals de Garand, de 30M1, de Mauser en de Nederlandse tegenhanger “het Wilhelmientje”.

Langzaam zie je de opkomst van de geweren als de AR-15, M14, Kalasjnikov en alle mogelijke daarvan afgeleide militaire geweren. Tegenwoordig zien we dat de moderne varianten van deze wapens in de schietsport een standaard aan het worden zijn. Gespecialiseerde merken met een loop van de ene fabrikant, de trekker groep van weer een andere fabrikant, specialistische vizieren, vuurmonddempers (opslag compenseren), tweepoot aan het geweer, kijker er op en ga zo maar door.

De opkomst van deze groep geweren en liefhebbers heeft tot gevolg dat er vraag is naar een GKG discipline ingericht voor deze wapens. Immers een schietschijf voor een geweer waar we al blij zijn dat de schoten in een cirkel van 10 cm vallen is totaal anders dan een schotbeeld wat past op een ouderwetse zilveren Rijksdaalder.

Welnu, naast de schijf Woerden voor de discipline Militair Geweer is er een speciale discipline voordeze groep schutters, genaamd de PG-100. Precisie Geweer op 100 meter.

Nu hebben we inmiddels twee verschillende geweergroepen besproken op de GKG baan.

1) Militair Geweer.

- ieder type GKG wat ooit waar dan ook ter wereld in overheidsdienst is gebruikt, valt binnen deze discipline. Gebruik in originele uitvoering, behoudens het gebruik van de schietriem. Deze discipline is de ruggengraat van het GKG schieten in Nederland en zelf denk ik wel eens dat het de ruggengraat van de schietsport in Nederland is.

2) PG-100.

- GKG geweren, vaak afgeleide geweren van Militair geweer, voorzien van specialistische (vaak) optische richtmiddelen en een tweepoot.

3) Groot Kaliber Grendel Geweren in de discipline Standaard Geweer. Met deze categorie geweren mag u al in uw tweede lidmaatschapsjaar gaan schieten (+ opleiding). Dit kan prima een grendel geweer uit WO-II zijn, zoals de Mauser K-98, maar zeker ook de Schultz & Larsen, al zie je deze geweren in steeds mindere mate. Er zijn veel moderne Groot Kaliber Grendel Geweren speciaal ontworpen voor het schijfschieten. Bij dit type geweer kom je weer vaak een diopter vizier tegen

4) Klein Kaliber Grendel Geweren. Zeer populair. Dit geweer mag u al in uw eerste verlof jaar in uw bezit hebben. Heel fraai om mee te schieten, zeker met gebruik van een wat zwaardere .22LR patroon gebruiken en schietschijven op bijv. 50 meter i.p.v. 100 meter.